Board index FlightGear Support Graphics

Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Graphics issues like: bad framerates, weird colors, OpenGL errors etc. Bad graphics ar usually the result of bad graphics cards or drivers.
Forum rules
In order to help you, we need to know a lot of information. Make sure to include answers to at least the following questions in your initial post.

- what OS (Windows Xp/Vista, Mac etc.) are you running?
- what FlightGear version do you use?
- what graphics card do you have?
- does the problem occur with any aircraft, at any airport?
- is there any output printed to the console (black window)?
- copy&paste your commandline (tick the "Show commandline box on the last page of FGRun or the "Others" section on the Mac launcher).
- please upload a screenshot of the problem.

If you experience FlightGear crashes, please report a bug using the issue tracker (can be also used for feature requests).
To run FlightGear on old computers with bad OpenGL support, please take a look at this wiki article. If you are seeing corrupted/broken textures, please see this article.

Note: If you did not get a reponse, even after 7 days, you may want to check out the FlightGear mailing lists to ask your question there.

Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby KindaHighEnd » Wed Apr 17, 2019 8:30 pm

I'm using FlightGear 2018.3.2 on Windows 10 1809 with AMD drivers 19.4.1 (that is no April fool's joke).

OGL based Furmark pushes the Vega card up to roughly 1600 MHz and ~100 fps, so I gather the OGL driver generally works.
But
with FG I see at max. (!) only 900 MHz, while *typically* the Vega card is driven to even run only at ~300 MHz by FG.
At the same time I see CPU usage at 4-5%, which is the equivalent of 1 thread of the CPU.
That results in
~20 fps with ALS and ~10 fps with Rembrandt.

As a side note, I get a pixel trashy screen during startup of FG when using the standard renderer (with or without ALS),
while with Rembrandt the splash screen looks OK.
After startup/loading, when the simulation is presented on screen, the picture looks good no matter which renderer I use.
And
when I use the "reset" menu function the splash screen looks OK during re-initialisation with any renderer.

What am I missing ?
KindaHighEnd
 
Posts: 2
Joined: Wed Apr 17, 2019 4:32 pm

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby Thorsten » Thu Apr 18, 2019 6:21 am

Unless instructed to via config option, FG doesn't do multithreading, so using a single CPU would be the default behavior (and the multithreading isn't as efficient as one would hope because the code never was designed with this in mind).

At least for me and Rembrandt, the CPU always has been the bottleneck, with enough filtering to get non-flickering shadows I never managed to get Rembrandt above 15 fps on a gaming laptop :( For some reasons that has worked better for others, but I'd say the 10 fps is something that can happen even on high-end hardware.

So if you see one CPU at 100% and the graphics card clocking down, it looks like a CPU bottleneck, and I'd try to lighten load (disable AI traffic, try to play with multithreading settings in defaults.xml, check a 'light' plane that doesn't come with lots of systems simulation, ...)
Thorsten
 
Posts: 11122
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby CaptB » Thu Apr 18, 2019 10:50 am

The corrupt splashscreen is something that seems to happen with AMD cards. I have this with the RX580 but interestingly only on Windows 7, looks just fine under Linux.

The performance I get is usually at ~35-40fps with the IDG aircraft on an ancient 2500K(OC 4.2G) coupled with the mentioned GPU. Most settings are high except vegetation and water, however no AI.
CaptB
 
Posts: 543
Joined: Thu May 23, 2013 6:36 pm
Callsign: EKCH_AP
IRC name: CAPTB
Version: 2018.1
OS: Xubuntu, Win7 64

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby V12 » Thu Apr 18, 2019 11:03 am

Advanced weather, generating thermals and terrain effects and presampling can significantly slow down fps.
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 1581
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby Icecode GL » Thu Apr 18, 2019 12:26 pm

Adding on what others said: your CPU, even though it's expensive, doesn't really benefit FlightGear. As Thorsten said, FG is very single threaded and its only multithreading capabilities come from OSG (its underlying engine). Your CPU has a lower single threaded benchmark score than many other CPUs, so its value mostly comes from the huge amount of cores, which again is useless for FG.
Icecode GL
 
Posts: 541
Joined: Thu Aug 12, 2010 12:17 pm
Location: Spain
Callsign: icecode
Version: GIT
OS: Arch Linux

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby V12 » Thu Apr 18, 2019 3:56 pm

KindaHighEnd wrote in Wed Apr 17, 2019 8:30 pm:with FG I see at max. (!) only 900 MHz, while *typically* the Vega card is driven to even run only at ~300 MHz by FG.
At the same time I see CPU usage at 4-5%, which is the equivalent of 1 thread of the CPU.


Icecode GL :
IMHO, If KindaHighEnd has 8 core CPU, overall load 4-5% is roughly 40% load on one core. 100% load on one core is 12.5% overall load. It is strange that his GPU is throttled down without 100% load of 1 core of the CPU.

EDIT :
My previous state is bad, that CPU had 12/24 cores and it this case is 5% overall load equivalent to full load of one core as stated Icecode GL.

Sorry for my mistake.
Last edited by V12 on Fri Apr 19, 2019 5:21 pm, edited 1 time in total.
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 1581
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby Icecode GL » Thu Apr 18, 2019 6:22 pm

Getting 10-20 fps in that setup is definitely weird, but there is not much we can do about it with the info provided. The OP should check if FG is using the correct GPU, if there is suspicious log output, if there is any effect/feature that is specially demanding in his system due to a bad driver implementation etc. A lot of troubleshooting is required and it should be done by the OP themselves as it's probably a problem with his system since FG has decent framerates for most users. "FG has low fps" is too broad for us to do anything about it.
Icecode GL
 
Posts: 541
Joined: Thu Aug 12, 2010 12:17 pm
Location: Spain
Callsign: icecode
Version: GIT
OS: Arch Linux

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby V12 » Thu Apr 18, 2019 6:46 pm

I have low fps and low CPU load when running low of memory because LOD 270 km and extreme good visibility and system start swap to the HDD.
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 1581
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby V12 » Tue Jul 16, 2019 3:35 pm

I'm very dissapointed - after upgrade my old nVidia GTX750 with 1060 with 6 GB RAM I have almost zero fps gain.

Image

CPU at 30%, GPU at 30%, fps only 20, only 700 MB of 6GB memory usage.
Last edited by V12 on Tue Jul 16, 2019 3:40 pm, edited 1 time in total.
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 1581
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby legoboyvdlp » Tue Jul 16, 2019 3:37 pm

Is VSYNC enabled or disabled in the nividia control panel?
User avatar
legoboyvdlp
 
Posts: 7123
Joined: Sat Jul 26, 2014 1:28 am
Callsign: YV-LEGO
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 HP

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby V12 » Tue Jul 16, 2019 3:40 pm

No matter :(
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 1581
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby V12 » Tue Jul 16, 2019 7:19 pm

I performed flight from LPMA to LZIB and did not observed significant fps gain with this new GPU. GPU load only sometime hit 100%, CPU load only 35%, GPU memory usage 1300 of 6000 MB. Then I checked GPUtest with very impressive result (VSYNC off) :
1920x1080 full screen Furmark GTX750 - 23 fps, GTX1060 - 125 fps - almost 5x better
1024x768 windowed Furmark GTX750 - 70 fps, GTX1060 - 220 fps - more than 3 times better
1920x1080 fullscreen Piano GTX750 - 5 fps, GTX1060 - 25 fps - 5 times better
1024x768 windowed Piano GTX 750 - 13 fps, GTX1060 - 70 fps - more 5 times better
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Result - FG can't use modern hardware, best time to change something...

EDIT :
Another test - old glmark2 :
750 with fastest possible setup - almost 9000 glmarks, 1060 again fastest possible setup 19000 glmarks...
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 1581
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby Icecode GL » Tue Jul 16, 2019 10:19 pm

I have your exact same GPU and I get 50/60 fps. Look, I have no idea what you are doing wrong, but I am sure this is not related to FlightGear.

Just post on the mail list or some random Linux forum and offer to pay someone to give you support. No one here can really help you any further.
Icecode GL
 
Posts: 541
Joined: Thu Aug 12, 2010 12:17 pm
Location: Spain
Callsign: icecode
Version: GIT
OS: Arch Linux

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby WoodSTokk » Wed Jul 17, 2019 12:46 am

What for a CPU is working in your computer?
If you have a 4 cores, 30% load means one core is 100% loaded with FG and the other 5% are deamons in the background or other applications.
I have an old AMD Phenom(tm) II X4 955 Processor × 4 and the overall load is also around 30%, but if i'm looking at the cores i can see one core is 100% loaded (with FG).
My GPU is nVidia GeForce GTX 1060 6GB (same as yours).
WoodSTokk
 
Posts: 301
Joined: Tue Oct 17, 2017 2:30 pm
Location: Milky Way/Sol/Earth/Europe
Callsign: OE-WST
IRC name: WoodSTokk
Version: 2018.3.1
OS: Debian Buster/Sid

Re: Threadripper 1920 (12/24 threads)+Vega56 = 10fps in W10?

Postby V12 » Wed Jul 17, 2019 10:20 am

All my 3D apps and enchmarks works significant faster with this new graphics. Only in FG is fps gain very small. When I set driver to maximum quality, fps doesn't drop, GPU load hits 100% more frequent. IMHO, it is clear evidence of CPU (i5-2550K physical quad core without hyperthred) bottleneck. But why bottleneck if CPU load is not higher than 30% ? My answer is simple - absence of the multithreading of the OpenGL drivers, or OSG, or core FG.

FGFS on that machine can hit 60 fps, this is not problem. Problem is not 20 fps at bussy EDDF, but 10 fps / 30% GPU load / 30% CPU load at custom scenery old Kai Tak on both GPUs. I'm starting FGFS with --prop:/sim/rendering/multithreading-mode=CullThreadPerCameraDrawThreadPerContext in launcher
Is possible to config viewport to obtain 4 areas on 1 monitor rendered in 4 independent threads ?
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 1581
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Next

Return to Graphics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests