Board index FlightGear Support Flying

atis at one airport not working

Controlling your aircraft, using the autopilot etc.

atis at one airport not working

Postby hdouthat » Mon Feb 19, 2018 1:49 am

I'm having a problem listening to the atis at a local airport. I downloaded scenery for N40W80 (I believe, I'm not at that computer at the moment). My local airport is KAVP. They have ATIS on 111.60. When I didn't get ATIS, I checked apt.dat.gz and found it wasn't listed. I added the line 50 11160 ATIS to the file. It now shows up under the equipment and can be set, but I get no sound. If I set my location to KSFO, I'm crashed in the ocean (I didn't download the scenery), but I can tune in the atis. It also works at the default airport. Is there something else I need to do?

C172P
KAVP
windows 10
Flightgear 2017.3.1
hdouthat
 
Posts: 5
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:20 pm

Re: atis at one airport not working

Postby hdouthat » Mon Feb 19, 2018 1:52 am

Also, I'm using real weather. The metar shows up, ATIS just doesn't read it.
hdouthat
 
Posts: 5
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:20 pm

Re: atis at one airport not working

Postby hdouthat » Mon Sep 16, 2019 3:47 pm

I'm going to try one last time. KAVP ATIS doesn't work. In an effort to get this working, I've set up Terragear, I've rebuilt the scenery and airports, and I've edited apt.dat.gz. Is there noone out there that can determine why ATIS doesn't work at this one airport.
hdouthat
 
Posts: 5
Joined: Sun Feb 18, 2018 11:20 pm

Re: atis at one airport not working

Postby wkitty42 » Tue Sep 17, 2019 2:38 pm

AFAIK, ATIS relies (in part??) on a valid METAR... are you getting one for KAVP?

i also note that airvav indicates freq 111.6 for ATIS but the default in FG does not list an ATIS freq... i'll look into using the NavData/apt/xxx.dat form of updating the information and seeing if i can add the ATIS freq to KAVP... then maybe we can go from there... not sure how long but if you don't hear anything in a few days, ping me back...
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 5564
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: atis at one airport not working

Postby wkitty42 » Wed Sep 18, 2019 3:27 pm

i've posted a question on the dev mailing list about this... have not had any response at this time...

it appears that fgdata/ATC/defaults.atis and/or defaults.tower need KVAP added with the necessary data... i don't know the format of these files (yet) so i cannot add KVAP to them and see if ATIS starts working as desired...

more to come...
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 5564
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: atis at one airport not working

Postby WoodSTokk » Wed Sep 18, 2019 8:09 pm

AFAIK FG can simulate ATIS only on COM frequencies. In case of KAVP the ATIS will be transmitted by the VORTAC LVZ (4.2nm to the south) near the airfield.
FG allways simulate morse code from VOR/VORTAC/TACAN/DME/NDB/LOC.
Until now, its not possible to simulate ATIS on NAV frequencies.
WoodSTokk
 
Posts: 242
Joined: Tue Oct 17, 2017 2:30 pm
Location: Milky Way/Sol/Earth/Europe
Callsign: OE-WST
IRC name: WoodSTokk
Version: 2018.3.1
OS: Debian Buster/Sid

Re: atis at one airport not working

Postby wkitty42 » Wed Sep 18, 2019 8:22 pm

freq 111.6 is not a COM freq? i found that listed as the ATIS freq on one of the airport data sites...
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 5564
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: atis at one airport not working

Postby WoodSTokk » Wed Sep 18, 2019 9:56 pm

wkitty42 wrote in Wed Sep 18, 2019 8:22 pm:freq 111.6 is not a COM freq?

No.
COM frequencies are in range from 118.000 MHz to 136.999 MHz
NAV frequencies are in range from 108.000 MHz to 117.999 MHz
wkitty42 wrote in Wed Sep 18, 2019 8:22 pm:i found that listed as the ATIS freq on one of the airport data sites...

Yes, thats normal.
Some airfields doesn't arrange one more radio for ATIS if there is a NAVaid close to the field.
This NAVaid will be used to send the ATIS on there frequency.
This isn't a problem because every pilot can listen what the NAVaid transmit.
Normally, it is the morse code of the station designation, but in this case the pilot will hear the ATIS.
Beside that, the NAVaid works without differences.
WoodSTokk
 
Posts: 242
Joined: Tue Oct 17, 2017 2:30 pm
Location: Milky Way/Sol/Earth/Europe
Callsign: OE-WST
IRC name: WoodSTokk
Version: 2018.3.1
OS: Debian Buster/Sid


Return to Flying

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest