Board index FlightGear Development Spaceflight

Space Shuttle - Bugfixes

Discussion about development and usage of spacecraft

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby wlbragg » Wed Jan 09, 2019 12:46 am

Hum, I think the dirt on the MFD is gone again also.

EDIT:

it's not the ac exporter. It's the same one I have been using all along.

I guess I'll start doing a git bisect and see if I can find where this happened because I don't see anything obvious.

EDIT:

Gone way back and the fur shader is working but the MFD dirt effect still is not. Continuing bisect...

I could use some help verifying the dirt effect is or isn't broken in current dev and fgaddon "current release", in case it is local to my system. I am seeing the black and white specs.
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby wlbragg » Wed Jan 09, 2019 3:57 am

@Thorsten, is it possible that adding transparency to a portion of the cockpit texture could break the fur shader?
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby wlbragg » Wed Jan 09, 2019 4:13 am

I answered my own question, yes, that is what broke the fur shader. I pushed the correction for that and the flipped cargo bay light switch normals.

Now the only other question I have is if the dirt on the MFD is broke or not.
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby Thorsten » Wed Jan 09, 2019 6:54 am

Currently fur is okay but dust is broken (like last time, it is just rendered black no matter the light).
Thorsten
 
Posts: 10157
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby wlbragg » Wed Jan 09, 2019 6:56 am

I'm done for the night but will get back on it tomorrow and see where it messed up.
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby legoboyvdlp » Wed Jan 09, 2019 8:59 am

I saw dirt yesterday when direct sun was on the screen if it helps - it was not grey but black though.
User avatar
legoboyvdlp
 
Posts: 6136
Joined: Sat Jul 26, 2014 1:28 am
Callsign: YV-LEGO
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 HP

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby eatdirt » Wed Jan 09, 2019 9:13 am

Thanks for confirming!

Just spotted another thing missing, on panel R11U, right to the Mission Specialist's horizontal screen (where we purge the fuel cells), all labels have disappeared, here a picture:

Image

Same config as before, git snapshot of yesterday + fg 2018.3.1

Cheers,
Chris
eatdirt
 
Posts: 178
Joined: Wed Aug 15, 2018 2:06 pm

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby legoboyvdlp » Wed Jan 09, 2019 11:58 am

This really seems like something got massively corrupted somewhere along the line.
User avatar
legoboyvdlp
 
Posts: 6136
Joined: Sat Jul 26, 2014 1:28 am
Callsign: YV-LEGO
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 HP

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby wlbragg » Wed Jan 09, 2019 7:19 pm

Well, I haven't found the reason for loosing the dirt effect, doesn't appear to be the normals, those objects weren't touched and the normals are correct.

The issue with the fur shader on the Velcro was that I made a small section of the cockpit texture transparent and that broke the fur shader for some reason?

I suppose if it broke that effect it might have been the cause of the dirt effect being broken, but removing the transparency didn't correct the fur effect.

I'm still trying to sort this out.

This really seems like something got massively corrupted somewhere along the line.

Yes, it was caused by changing massive amounts of double sided mesh to single sided mesh. That had an adverse reaction of flipping some normals. Why, I guess you'd have to ask the folks that created Blender. I really don't see why it should have done that to some mesh yet not others. I see no difference in the ones that were changed VS ones that weren't. I feel it was worth it to me as I think I gained at least a few FPS after doing it. Then again. how much of that gain was from normals pointing the wrong way?
Maybe there is a way to prevent it but I don't know enough of Blender internals or options to know what that might be.

Anyway, I corrected the normals on panel R11U.

As far as the fur and possibly the dirt effect. I know what caused the fur shader to break (not why). Still looking for the cause of the dirt shader breaking.

I saw something els that I thought I corrected long ago. It's a minor issue but needs fixed just the same. The first image is after I already moved it some. That is better than what you may be seeing in your current versions.

Velcro is behind the cabin wall mesh.
Image

Yet in the blend it is well away from the wall.
Image

You can clearly see a gap.
Image

There are no transformations as far as I can see for either the wall or the Velcro so I am at a loss to explain this?
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby Thorsten » Wed Jan 09, 2019 8:54 pm

Well, I haven't found the reason for loosing the dirt effect, doesn't appear to be the normals, those objects weren't touched and the normals are correct.


It was materials last time.
Thorsten
 
Posts: 10157
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby wlbragg » Wed Jan 09, 2019 9:27 pm

It was materials last time.

Thanks for the reminder. That is what I suspect. I'm doing some comparisons with versions that were working.
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby wlbragg » Wed Jan 09, 2019 10:28 pm

OK, I think I have it corrected and pushed to development.

It was a material setting, how it got change I have no idea. For documentation purposes the material settings are as follows.

Incorrect
MATERIAL "hud-glass" rgb 0.000 0.000 0.000 amb 0.000 0.000 0.000 emis 0.000 0.000 0.000 spec 0.000 0.000 0.000 shi 50 trans 0.000

Correct
MATERIAL "hud-glass" rgb 0.800 0.800 0.800 amb 0.000 0.000 0.000 emis 0.000 0.000 0.000 spec 0.000 0.000 0.000 shi 50 trans 0.000

Image
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby eatdirt » Sun Jan 13, 2019 8:15 pm

Thanks Wayne, I've checked with latest snapshot, you've fixed everything.

There is still some minor glitches on my machine on R11U, hardly visible, but I think there:

Image

The switch "Purge Valve number 2" seems to be a bit under the surface, I remember it was exactly as numbers 1 & 2 before while it is not anymore. Same for "Startup Heater number 2" a bit below, on the left from the purge valves.

Everything works fine otherwise, so this is really minor and of no annoyance.

Cheers,
Chris.
eatdirt
 
Posts: 178
Joined: Wed Aug 15, 2018 2:06 pm

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby wlbragg » Wed Jan 16, 2019 6:20 pm

Thanks @eatdirt for the report. I lost my mouse a couple days ago and switched to a Steam controller, it stopped any meaningful development dead in its tracks. Should get the mouse replacement today and I will fix the outstanding mesh issues. I appreciate reports of the minor issues as well as major ones.
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640

Re: Space Shuttle - Bugfixes

Postby wlbragg » Wed Jan 16, 2019 11:36 pm

I pushed the changes. It was more flipped normals, Got me looking around the aft section a little closer and there was much more on panels R11, R12, L12, A13, A14 and A15.

It really sucks because some of it is flipped in only parts of a switch. Like only the top or the sides of the switch are flipped (mostly the round toggle switches).

Thanks for keeping your eyes open for these. Unfortunately this probably isn't the end of it.
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640

PreviousNext

Return to Spaceflight

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest