Board index FlightGear Development Spaceflight

Space Shuttle

Discussion about development and usage of spacecraft

Re: Space Shuttle

Postby Thorsten » Sat Nov 17, 2018 9:00 pm

The edit is most welcome, but I'm not the page author - GinGin is.
Thorsten
 
Posts: 11765
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: Space Shuttle

Postby eatdirt » Sat Nov 17, 2018 10:44 pm

I think I nailed the red bug, at least, it works for me now of 2018.2.2. I can go even further now :mrgreen:

The pressure drops exactly to 0 above a certain altitude, and density was calculated using some formula using a temperature having itself some correction in 1/pressure. Just added a conditional to set density to 0 when pressure goes to 0.
Patch here: download patch

Edit:

patch updated because another condition leading to infinite density was the temperature going to 0K. The new patch takes care of the two.
Bug reported there: https://sourceforge.net/p/flightgear/codetickets/2087/
Cheers,
Chris.

PS: YYYYYYYIIIIIIIHAAAAAAAA-->

Image
Last edited by eatdirt on Sun Nov 18, 2018 10:43 pm, edited 3 times in total.
eatdirt
 
Posts: 682
Joined: Wed Aug 15, 2018 2:06 pm

Re: Space Shuttle

Postby Thorsten » Sun Nov 18, 2018 6:56 pm

I am not familiar with devel in flightgear, to whom/forum should I send this patch?


Developers' mailing list.

PS: YYYYYYYIIIIIIIHAAAAAAAA-->


Actually, from that distance the cloud layer probably looks better if you disable the overlays for clouds - they tend to produce this unwanted ripple pattern in your shot.
Thorsten
 
Posts: 11765
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: Space Shuttle

Postby eatdirt » Sun Nov 18, 2018 8:27 pm

Thanks Thorsten, I was wondering what were these repetitive cloud patterns. Most beautiful without overlay indeed from 3000 miles:

Image

Image

Something weird occurred, I met again the 90 degrees offset in star tracking today, I actually wanted to check it was gone for good :(
I am gonna check twice with a snapshot to last devel, but just to be sure that I am testing the right thing. Replacing

~/.fgfs/Aircraft/org.flightgear.fgaddon/Aircraft/SpaceShuttle


by the devel one is enough, right? I am assuming that the fix was in the Shuttle code only, but maybe I am wrong!?

cheers,
Chris.
Last edited by eatdirt on Sun Nov 18, 2018 9:49 pm, edited 1 time in total.
eatdirt
 
Posts: 682
Joined: Wed Aug 15, 2018 2:06 pm

Re: Space Shuttle

Postby eatdirt » Sun Nov 18, 2018 9:48 pm

Just to confirm the very slow refurnishing of the RCS tanks during a crossfeed OMS-RCS, while the RSC tank isolation valves are closed, and, following the procedure, the RCS and OMS tanks were never linked. It takes a few hours more or less before I notice, but here we go (digital gauge on RCS oxyd):

Image

No fix required, this is really of no annoyance, but just in case someone bumps onto that "feature".
eatdirt
 
Posts: 682
Joined: Wed Aug 15, 2018 2:06 pm

Re: Space Shuttle

Postby legoboyvdlp » Sun Nov 18, 2018 10:34 pm

Just a thought, maybe the temperature changes, so the propellant expands and the tank's quantity increases?

If you set thermal speed to accelerated does it increase faster?
User avatar
legoboyvdlp
 
Posts: 7815
Joined: Sat Jul 26, 2014 1:28 am
Location: Northern Ireland
Callsign: G-LEGO
Version: next
OS: Windows 10 HP

Re: Space Shuttle

Postby wlbragg » Mon Nov 19, 2018 3:46 am

Thorsten, what is the darkmap for and how is it used. I am getting lots of specular lighting on the osm-kit with the bay doors closed and no bay light on. I don't get that on the rms and they both appear to be set up the same?

Also the shadow cast from the lightmaps is not very noticible yet you can see a good deal of shadow definition in the light map.
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
Intel i5 3570K AMDRX480
User avatar
wlbragg
 
Posts: 5873
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Linux/AMDRX480

Re: Space Shuttle

Postby Thorsten » Mon Nov 19, 2018 6:54 am

Something weird occurred, I met again the 90 degrees offset in star tracking today,


In star tracking specifically, or in tracking generally (as we've learned the hard way, this is not necessarily the same)?

It takes a few hours more or less before I notice, but here we go (digital gauge on RCS oxyd):


It's *probably* in the end down to numerics - I suspect what happens is that engines as part of the FDM simulation run at FDM rate, but the crossfeed code as part of the systems simulation is clocked down to execute only in every 4th frame for performance reasons, so there can theoretically be a situation in which the engine stops consuming fuel (the engine simulation always takes it from the RCS tanks) but for three subsequent cycles (or 1/40 s) the crossfeed still delivers a compensating amount of fuel from the Kit.

If the DAP predominantly uses short bursts and this goes on for hours, it might eventually show.
Thorsten
 
Posts: 11765
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: Space Shuttle

Postby Thorsten » Mon Nov 19, 2018 7:06 am

Thorsten, what is the darkmap for and how is it used. I am getting lots of specular lighting on the osm-kit with the bay doors closed and no bay light on. I don't get that on the rms and they both appear to be set up the same?


It's like a lightmap really except it's used to get rid of all diffuse light modulated by the lightmap alpha channel and the darkmap_factor (if you set darkmap_enabled to 1 - if you set it to 2, the same channel acts to modulate temperature in the glow map)

Code: Select all

    if (darkmap_enabled == 1)
   {
   diffuse_reduction = mix(1.0,lightmapTexel.a, darkmap_factor);
      light_diffuse.rgb = light_diffuse.rgb * diffuse_reduction;
   }


I'm not sure why we don't kill the specular channel - maybe it was never required so far? But we ought to do that as well.

Also the shadow cast from the lightmaps is not very noticible yet you can see a good deal of shadow definition in the light map.


Last time I checked here, it seemed like a massive emission animation was still on, so there was virtually no shading.
Thorsten
 
Posts: 11765
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: Space Shuttle

Postby eatdirt » Mon Nov 19, 2018 10:12 am

In star tracking specifically, or in tracking generally (as we've learned the hard way, this is not necessarily the same)?


I tested star tracking only, Betelgeuse. But I'll provide more info in the next days. For the time being, I've synced with the latest devel, done a resume, and the tracking is back to normal as expected. Need to wait 12 hours to see what's going on, if I see it is off on stars, I'll test a deorbit positioning as well, and wait 12 more hours to see how things go. Long mission in perspective, and good for training GPC reconfigurations :)
eatdirt
 
Posts: 682
Joined: Wed Aug 15, 2018 2:06 pm

Re: Space Shuttle

Postby Thorsten » Mon Nov 19, 2018 1:12 pm

Please do 'center of Earth' tracking as test case - that's the easiest conceptually.

(And in case you're *exactly* 90 degrees off - you did not by any chance change the body axis option - because that'll give you 90 degrees...And it'll be reset after a resume.)
Thorsten
 
Posts: 11765
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: Space Shuttle

Postby GinGin » Mon Nov 19, 2018 8:29 pm

@Michat : Thanks for the correction :)

@Legoboyvdlp: Awsome new graphics for Florida, i got a weird thing for water that I didn't see on Thorsten's screen?

Image




@EatDirt: Nice tests ;)
Cool to see that we are testing a wide panel of stuff here



@Thorsten: A couple of feedback concerning ATO/AOA and Leo targeting :)

Really cool and well optimized tool, lot of fun using it, and making it match some NASA FDF


AOA to NOR

First, some questions to have more insight of what is coded behind the option Item 35 Abort Target.
Like in the manual, I tried to select Item 35 + 3 to have a Deorbit Burn solution for a steep entry AOA, but I don't know which Airfield is taken into account.
Solution seems unusable


Image



Image





Leo tools now.
It works really nice, even better than the REI we can see in OPS3


Image


Image


LEO says 3200 Nm and OPS 3 REI is around 4200.


But After burn on the map, real REI is well around 3000 Nm, like predicted by LEO tools, very nice
Confirmed by distance at 400 kft


Image


Image


rest of entry nicely flown, loved it

Image




Image





Also, I wanted to print the manual in a book, do you plan any changes soon to the last version of the manual Thorsten before I send it to the printer? :)
GinGin
 
Posts: 1150
Joined: Wed Jul 05, 2017 10:41 am
Location: Paris
Callsign: Gingin

Re: Space Shuttle

Postby legoboyvdlp » Mon Nov 19, 2018 11:24 pm

No idea about what is the problem there, sorry. Is it light blue water (sky blue)?
User avatar
legoboyvdlp
 
Posts: 7815
Joined: Sat Jul 26, 2014 1:28 am
Location: Northern Ireland
Callsign: G-LEGO
Version: next
OS: Windows 10 HP

Re: Space Shuttle

Postby wlbragg » Tue Nov 20, 2018 6:40 am

I'm not sure why we don't kill the specular channel - maybe it was never required so far? But we ought to do that as well.

Yeah, I think so.

Last time I checked here, it seemed like a massive emission animation was still on, so there was virtually no shading.

I removed the material animation a couple commits ago, at least locally if not in the dev branch, so it's not that. It may be the amount of light being simulated by the bay light I'm using in Blender, even though I darkened the map up considerably.

modulated by the lightmap alpha channel

Hum, the lightmap being used on the RMS has nothing in the alpha channel where all the mesh is mapped, so I don't understand why it's making it dark. The top half of the 1024 by 512 texture is black and the bottom half is blank. The bottom half is where everything is mapped.
The darkmap appears to be working on the rms though and I don't understand how as the alpha channel is white or transparent (no alpha) where the mesh is mapped.

Texture...
Image
Texture Mapping...
Image
Lightmap...
Image
Lightmap Mapping...
Image

The OSM-KIT objects are totally saturated yet the lightmaps look correct.
I've tried it with a couple different light types.
Spot lights
Image
Area Lights
Image

I think after the latest rounds of lightmaps creation, the lightmaps are working OK. It's the darkmap and the overall specular that is the issue. Especially on the tanks.
The darkmap isn't working at all?

No bay lights...
Image
All bay lights...
Image
No aft bay lights...
Image

ONS-KIT
Code: Select all
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

<PropertyList>
  <name>oms-kit</name>
  <inherits-from>Effects/space-combined</inherits-from>

  <parameters>
   <lightmap-enabled type="int">1</lightmap-enabled>
   <lightmap-multi type="int">1</lightmap-multi>
   <lightmap-factor type="float" n="0"><use>/sim/systems/various/payload-bay-fwd-intensity</use></lightmap-factor>
   <lightmap-color type="vec3d" n="0"> 1.0 1.0 1.0 </lightmap-color>
   <lightmap-factor type="float" n="1"><use>/sim/systems/various/payload-bay-mid-intensity</use></lightmap-factor>
   <lightmap-color type="vec3d" n="1"> 1.0 1.0 1.0 </lightmap-color>
   <lightmap-factor type="float" n="2"><use>/sim/systems/various/payload-bay-aft-intensity</use></lightmap-factor>
   <lightmap-color type="vec3d" n="2"> 1.0 1.0 1.0 </lightmap-color>
   <lightmap-factor type="float" n="3">0.0</lightmap-factor>
   <lightmap-color type="vec3d" n="3"> 1.0 1.0 1.0 </lightmap-color>
   <darkmap-enabled type="int">1</darkmap-enabled>
   <darkmap-factor type="float"><use>/sim/systems/various/pb-door-opening-fraction</use></darkmap-factor>
   <texture n="3">
      <image>Aircraft/SpaceShuttle/Models/PayloadBay/OMS-KIT/oms_kit_lm.png</image>
      <type>2d</type>
      <filter>linear-mipmap-linear</filter>
      <wrap-s>clamp</wrap-s>
      <wrap-t>clamp</wrap-t>
      <internal-format>normalized</internal-format>
   </texture>
  </parameters>


</PropertyList>


RMS
Code: Select all
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

<PropertyList>
  <name>shuttle-rms</name>
  <inherits-from>Effects/space-combined</inherits-from>

  <parameters>
   <lightmap-enabled type="int">1</lightmap-enabled>
   <lightmap-multi type="int">1</lightmap-multi>
   <lightmap-factor type="float" n="0"><use>/sim/systems/various/payload-bay-fwd-intensity</use></lightmap-factor>
   <lightmap-color type="vec3d" n="0"> 1.0 1.0 1.0 </lightmap-color>
   <lightmap-factor type="float" n="1"><use>/sim/systems/various/payload-bay-mid-intensity</use></lightmap-factor>
   <lightmap-color type="vec3d" n="1"> 1.0 1.0 1.0 </lightmap-color>
   <lightmap-factor type="float" n="2"><use>/sim/systems/various/payload-bay-aft-intensity</use></lightmap-factor>
   <lightmap-color type="vec3d" n="2"> 1.0 1.0 1.0 </lightmap-color>
   <lightmap-factor type="float" n="3">0.0</lightmap-factor>
   <lightmap-color type="vec3d" n="3"> 1.0 1.0 1.0 </lightmap-color>
   <darkmap-enabled type="int">1</darkmap-enabled>
   <darkmap-factor type="float"><use>/sim/systems/various/pb-door-opening-fraction</use></darkmap-factor>
   <texture n="3">
      <image>Aircraft/SpaceShuttle/Models/PayloadBay/rms_lightmap.png</image>
      <type>2d</type>
      <filter>linear-mipmap-linear</filter>
      <wrap-s>clamp</wrap-s>
      <wrap-t>clamp</wrap-t>
      <internal-format>normalized</internal-format>
   </texture>
  </parameters>


</PropertyList>
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
Intel i5 3570K AMDRX480
User avatar
wlbragg
 
Posts: 5873
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Linux/AMDRX480

Re: Space Shuttle

Postby Thorsten » Tue Nov 20, 2018 6:50 am

I haven't looked in detail (busy with re-writing the trajectory dialog - for what GinGin and eatdirt are doing, the current version is inadequate for any targeting) but I get

Code: Select all
osgDB ac3d reader: could not find texture "osm-kit.png"

osgDB ac3d reader: could not find texture "osm-kit.png"

osgDB ac3d reader: could not find texture "osm-kit.png"


So that can potentially explain a fair share of problems here (?)
Thorsten
 
Posts: 11765
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

PreviousNext

Return to Spaceflight

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest