Board index FlightGear Release candidates

2016.1.0

Release candidate testers are encouraged to post their feedback here. Please read the introduction topic for details.
Forum rules
Please read the introduction topic for details.

2016.1.0

Postby someguy » Tue Jan 12, 2016 8:14 pm

Since the version naming scheme has changed, I thought I'd start a new topic. :)

In today's Mac "nightly," pause is fixed (yay!), but still no particle effects, and PAPI/VASI is still broken (no red lights). In the launcher, parking positions appear and are selectable (yay!), but they still don't work (boo!)--aircraft spawn onto the default runway regardless.

The visuals just get better and better, simply delicious, which is why I'm sticking with the dev releases. The planes I use are perfectly flyable. No complaints, just feedback.
User avatar
someguy
 
Posts: 1653
Joined: Tue Nov 25, 2008 5:54 am
Location: USA
Version: 2016.2.1
OS: Mac OS X 10.11

Re: 2016.1.0

Postby Hooray » Tue Jan 12, 2016 8:41 pm

particles are generally considered broken and the core developers were even contemplating to deprecate them entirely, i.e. to redo the current integration (see the comments quoting Mathias, Tim and James): http://wiki.flightgear.org/Particle_system#Known_Issues

given that this issue has been around for years now, you probably don't want to hold your breath
Please don't send support requests by PM, instead post your questions on the forum so that all users can contribute and benefit
Thanks & all the best,
Hooray
Help write next month's newsletter !
pui2canvas | MapStructure | Canvas Development | Programming resources
Hooray
 
Posts: 11326
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:40 am

Re: 2016.1.0

Postby gsagostinho » Tue Jan 12, 2016 11:57 pm

Hooray wrote in Tue Jan 12, 2016 8:41 pm:given that this issue has been around for years now, you probably don't want to hold your breath


The issue with the particle system has been around for years? I think the particle system was working with the c172p until mid December, for instance.
User avatar
gsagostinho
 
Posts: 1800
Joined: Thu Jan 15, 2015 6:27 pm
Location: London, UK

Re: 2016.1.0

Postby MIG29pilot » Wed Jan 13, 2016 1:43 am

Either he is being sarcastic or it is a problem the symptoms of which have ben kept under control.
User avatar
MIG29pilot
 
Posts: 1454
Joined: Tue May 19, 2015 4:03 pm
Location: 6 feet under Snow
Callsign: MIG29pilot
Version: 3.7nightly
OS: Windows 10

Re: 2016.1.0

Postby Thorsten » Wed Jan 13, 2016 7:07 am

particles are generally considered broken and the core developers were even contemplating to deprecate them entirely,


The particle system has always been quirky and doesn't really mesh well with the rest of the rendering framework as it relies on its own set of shaders which we can't configure, but that's not the issue now, it's broken by accident and there are attempts made to fix it.

and PAPI/VASI is still broken (no red lights).


Working fine here, I can't reproduce this.
Thorsten
 
Posts: 10844
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: 2016.1.0

Postby MIG29pilot » Wed Jan 13, 2016 2:06 pm

Same here (I'm running the version with the pause bug.
User avatar
MIG29pilot
 
Posts: 1454
Joined: Tue May 19, 2015 4:03 pm
Location: 6 feet under Snow
Callsign: MIG29pilot
Version: 3.7nightly
OS: Windows 10

Re: 2016.1.0

Postby dtlan201 » Wed Jan 13, 2016 2:42 pm

Confirm that Papi works fine here too
dtlan201
 
Posts: 187
Joined: Sun Sep 29, 2013 3:49 am
Callsign: MIA0774
Version: 3.7
OS: Windows 7

Re: 2016.1.0

Postby ausdkunst » Wed Jan 13, 2016 3:57 pm

I notice there are some sound clippings/distortions when the plane moves (using rumble.wav in the sounds folder). The wav file itself is fine, so I don't know where the clipping is from.
BULLDOG RS (The No.1 place for Flightgear automobile): https://bulldogrs.wordpress.com/
User avatar
ausdkunst
 
Posts: 343
Joined: Fri Aug 28, 2015 9:47 am
Callsign: bulldog
Version: 2016.2.1
OS: Mac OS X

Re: 2016.1.0

Postby Necolatis » Wed Jan 13, 2016 5:21 pm

ausdkunst wrote in Wed Jan 13, 2016 3:57 pm:I notice there are some sound clippings/distortions when the plane moves (using rumble.wav in the sounds folder). The wav file itself is fine, so I don't know where the clipping is from.


Remember that the coordinates must not contain 0.0 so for example (3, 0) can make the sound produce distortions. Use (3, 0.001) for example instead.
"Airplane travel is nature's way of making you look like your passport photo."
— Al Gore


Hangar: https://sites.google.com/site/fghangar/
User avatar
Necolatis
 
Posts: 1941
Joined: Mon Oct 29, 2012 12:40 am
Location: EKOD
Callsign: Leto
IRC name: Neco
Version: 2019.1.2
OS: Windows 10

Re: 2016.1.0

Postby someguy » Wed Jan 13, 2016 6:01 pm

Thorsten wrote in Wed Jan 13, 2016 7:07 am:Working fine here, I can't reproduce this.

I paused the sim on a very low approach, and toggled the point sprite checkbox without unpausing (I couldn't do this until pause was fixed).

Using point sprites:
Image

No point sprites:
Image

PAPI point sprites used to be red. Now they just have a faint red glow around white lights, which is not visible until you get so close that they're no longer useful.
User avatar
someguy
 
Posts: 1653
Joined: Tue Nov 25, 2008 5:54 am
Location: USA
Version: 2016.2.1
OS: Mac OS X 10.11

Re: 2016.1.0

Postby Thorsten » Wed Jan 13, 2016 6:18 pm

I've just checked that during the day, I can distinguish the colors from at least 4 miles out, during the night from at least 8 miles. I guess it's an acquired habit - you're used to seeing things a certain way and when that changes, it must be a bug.

I couldn't do this until pause was fixed)


ufo?

P.S.: If you want to make the point that you can't distinguish white and red lights, it's not terribly useful to post red-only screenshots :-)
Thorsten
 
Posts: 10844
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: 2016.1.0

Postby Thorsten » Wed Jan 13, 2016 6:34 pm

Greetings from snowy Bergen:

Image

Do I see red and white lights? Yeah, I do :-)
Thorsten
 
Posts: 10844
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Re: 2016.1.0

Postby someguy » Wed Jan 13, 2016 10:28 pm

Here's what I see at Bergen, from a bit closer than yours:
Image

I positioned the UFO with point sprites disabled so I could see the PAPI colors, paused, then re-enabled sprites for the screen shot. The slight pinkish color is barely visible through clear air; it's a bit harder seeing much red through a windscreen.
Last edited by someguy on Wed Jan 13, 2016 10:34 pm, edited 1 time in total.
User avatar
someguy
 
Posts: 1653
Joined: Tue Nov 25, 2008 5:54 am
Location: USA
Version: 2016.2.1
OS: Mac OS X 10.11

Re: 2016.1.0

Postby legoboyvdlp » Wed Jan 13, 2016 10:29 pm

I could see the fidderence right away with my glasses off at a distance. Not sure what you mean.
User avatar
legoboyvdlp
 
Posts: 6939
Joined: Sat Jul 26, 2014 1:28 am
Callsign: YV-LEGO
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 HP

Re: 2016.1.0

Postby MIG29pilot » Wed Jan 13, 2016 10:33 pm

Maybe he's colorblind? ;)
User avatar
MIG29pilot
 
Posts: 1454
Joined: Tue May 19, 2015 4:03 pm
Location: 6 feet under Snow
Callsign: MIG29pilot
Version: 3.7nightly
OS: Windows 10

Next

Return to Release candidates

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests