Board index FlightGear Development Aircraft

IDG A32X Development

Questions and discussion about creating aircraft. Flight dynamics, 3d models, cockpits, systems, animation, textures.

Re: IDG A32X Development

Postby legoboyvdlp » Fri Feb 01, 2019 9:39 am

You probably had a problem with the weather causing an overspeed and autopilot disconnect. Do you use advanced weather?

Can you show a screenshot of the oval flight path? Thanks.
User avatar
legoboyvdlp
 
Posts: 6136
Joined: Sat Jul 26, 2014 1:28 am
Callsign: YV-LEGO
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 HP

Re: IDG A32X Development

Postby V12 » Fri Feb 01, 2019 7:37 pm

It is possible with basic weather too. And sometime with special bonus - You fly in reasonable good visibility in Alp valley, after METAR change You are suddenly in the fog and can't see nose of Your aircraft...
There is possible solution - do not fly on the edge of the flight envelope, leave some reserve in speed and altitude for that weather jump changes. Or change the sim :twisted:
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 821
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: IDG A32X Development

Postby it0uchpods » Fri Feb 01, 2019 10:08 pm

i guess I can put a lag filter or something on the airspeed before the FBW sees it, maybe that will reduce it. I'll do some testing.

Kind Regards,
Josh
it0uchpods/WTF411

FGFS Aircraft Developer
Lead Programmer at it0uchpods Design Group (Join our Discord!)
Download High Quality Aircraft from it0uchpods Hangar
User avatar
it0uchpods
 
Posts: 3681
Joined: Tue Oct 06, 2015 12:51 pm
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 x64

Re: IDG A32X Development

Postby V12 » Fri Feb 01, 2019 10:41 pm

Filter is usable only for spikes, not steep changes like this :

Image

Static (red) and total pressures (yellow) are on left Y axis, sea level pressure (blue) on right Y axis. After largest sea level pressure change indicated altitude jumped more than 1000 feets. IMHO, only live wind and pressure data will solve this problem.
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 821
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: IDG A32X Development

Postby it0uchpods » Fri Feb 01, 2019 10:47 pm

Not altitude, indicated airspeed.

Kind Regards,
josh
it0uchpods/WTF411

FGFS Aircraft Developer
Lead Programmer at it0uchpods Design Group (Join our Discord!)
Download High Quality Aircraft from it0uchpods Hangar
User avatar
it0uchpods
 
Posts: 3681
Joined: Tue Oct 06, 2015 12:51 pm
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 x64

Re: IDG A32X Development

Postby V12 » Sat Feb 02, 2019 7:09 am

IAS is the same problem. Model situation :
You are flying 5 kts under speed limit with 40 kts wind from side;
Sudden 90 degs wind direction change occurs and now You have 40 kts head wind
Result - 35 kts overspeed for more than few seconds
Solution - do not use Waypoint Wind Aloft wind model in Advanced weather settings or disable AP off in case overspeed till someone fix AW interpolation loop

EDIT :
Here is example, when jump change of the sea level pressure can affect IAS :

Image

Check steep 20 kts IAS change around 7000th second

More info at viewtopic.php?p=341859#p341859

My most recent flight from LZIB to LPMA viewtopic.php?p=342159#p342159
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 821
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: IDG A32X Development

Postby it0uchpods » Sat Feb 02, 2019 2:15 pm

Oh, I thought it was a spike. Honestly I haven't experienced this. I only get altitude jumps of a few hundred feet, ias stays about the same. So I'm not sure I can test any fixes then.

Kind Regards,
Josh
it0uchpods/WTF411

FGFS Aircraft Developer
Lead Programmer at it0uchpods Design Group (Join our Discord!)
Download High Quality Aircraft from it0uchpods Hangar
User avatar
it0uchpods
 
Posts: 3681
Joined: Tue Oct 06, 2015 12:51 pm
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 x64

Re: IDG A32X Development

Postby V12 » Sat Feb 02, 2019 5:10 pm

Test is very simply - set Environment->Weather->Advanced Settings, wind aloft model to Aloft Waypoint and perform 500-700 nm flight across Europe. Altitude is not problem, problem is wind direction or speed change.
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 821
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: IDG A32X Development

Postby it0uchpods » Sat Feb 02, 2019 6:46 pm

Can't reproduce. Sorry.

Image
We make progress gents, for more info: https://discord.gg/UebJyRS

Kind Regards,
Josh
it0uchpods/WTF411

FGFS Aircraft Developer
Lead Programmer at it0uchpods Design Group (Join our Discord!)
Download High Quality Aircraft from it0uchpods Hangar
User avatar
it0uchpods
 
Posts: 3681
Joined: Tue Oct 06, 2015 12:51 pm
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 x64

Re: IDG A32X Development

Postby V12 » Sat Feb 02, 2019 9:14 pm

OK. It is not IDG's problem, but FG AW developers problem.
Nice windowed MCDU. Like PMDG. Good job.
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 821
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: IDG A32X Development

Postby it0uchpods » Sat Feb 02, 2019 10:04 pm

That's been there for a while lol... I was showing off how the new F-PLN framework now exists, in this case, showing the default setup with no f-pln programmed yet. :wink:

J
it0uchpods/WTF411

FGFS Aircraft Developer
Lead Programmer at it0uchpods Design Group (Join our Discord!)
Download High Quality Aircraft from it0uchpods Hangar
User avatar
it0uchpods
 
Posts: 3681
Joined: Tue Oct 06, 2015 12:51 pm
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 x64

Re: IDG A32X Development

Postby V12 » Sat Feb 02, 2019 11:04 pm

I didn't used it. I entered all values direct on 3D MCDU model. Like in the reality. But for PMDG I bought Android CDU software, initial programing is much faster this way than clicking on the 3D model. If You want, check https://play.google.com/store/apps/deta ... udevicepro
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 821
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: IDG A32X Development

Postby it0uchpods » Sun Feb 03, 2019 1:56 am

Hey @V12,
Yes, I also use this in my PMDG MD-11. I think a Android CDU program for the IDG planes would be cool. I'd have to learn more about connecting devices to FG over lan, then I think it'd be quite cool to send the Canvas MCDU display to an Android tablet, and then sending buttonklicks back to the PC. The IDG MCDU software supports this stuff fully, so it will be possible.

Kind Regards,
Josh
it0uchpods/WTF411

FGFS Aircraft Developer
Lead Programmer at it0uchpods Design Group (Join our Discord!)
Download High Quality Aircraft from it0uchpods Hangar
User avatar
it0uchpods
 
Posts: 3681
Joined: Tue Oct 06, 2015 12:51 pm
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 x64

Re: IDG A32X Development

Postby V12 » Sun Feb 03, 2019 7:27 am

Check this thing https://sites.google.com/site/flightgea ... htgear-mfd and viewtopic.php?f=6&t=24490

Both apps using UDP for reading data from FG. I modified protocol and used it with Concorde. Some circling approaches of WCA tour was unflyable without this thing. After some Nasal study I added simply tablet as NAV display to that plane.
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 821
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: IDG A32X Development

Postby it0uchpods » Sun Feb 03, 2019 3:36 pm

Looks cool, but the graphics leave alot to be desired. This is probably due to the planes it's being not using Canvas, hence it can't take FGs graphics. Our approach would be to grab the displayed image from FG, and send it to the tablet.

Kind Regards,
Josh
it0uchpods/WTF411

FGFS Aircraft Developer
Lead Programmer at it0uchpods Design Group (Join our Discord!)
Download High Quality Aircraft from it0uchpods Hangar
User avatar
it0uchpods
 
Posts: 3681
Joined: Tue Oct 06, 2015 12:51 pm
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 x64

PreviousNext

Return to Aircraft

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests