Board index FlightGear Support Graphics

Menu flickering

Graphics issues like: bad framerates, weird colors, OpenGL errors etc. Bad graphics ar usually the result of bad graphics cards or drivers.
Forum rules
In order to help you, we need to know a lot of information. Make sure to include answers to at least the following questions in your initial post.

- what OS (Windows Xp/Vista, Mac etc.) are you running?
- what FlightGear version do you use?
- what graphics card do you have?
- does the problem occur with any aircraft, at any airport?
- is there any output printed to the console (black window)?
- copy&paste your commandline (tick the "Show commandline box on the last page of FGRun or the "Others" section on the Mac launcher).
- please upload a screenshot of the problem.

If you experience FlightGear crashes, please report a bug using the issue tracker (can be also used for feature requests).
To run FlightGear on old computers with bad OpenGL support, please take a look at this wiki article. If you are seeing corrupted/broken textures, please see this article.

Note: If you did not get a reponse, even after 7 days, you may want to check out the FlightGear mailing lists to ask your question there.

Menu flickering

Postby Velian » Fri Nov 06, 2020 4:32 am

Just got this today, having a problem with very bad text flickering. Can't go into the Help menu to look at the tutorial, because I can't even see the options. The loading screen is also a visual mess of glitched colors. Is there any way to fix any of these issues?
Velian
 
Posts: 5
Joined: Fri Nov 06, 2020 4:28 am

Re: Menu flickering

Postby SE-HK » Fri Nov 06, 2020 4:40 am

Hello!

I think you need to provide more information about your computer. Which OS, which version of FG, which hardware (graphics card/drivers)?
SE-HK
 
Posts: 47
Joined: Wed Sep 02, 2009 1:16 pm
Location: Stockholm, Sweden
Version: git
OS: Ubuntu 20.04

Re: Menu flickering

Postby WoodSTokk » Fri Nov 06, 2020 4:57 am

If you have a graphic card from AMD, use this as 'additional option':
Code: Select all
--prop:/sim/gui/current-style=0
WoodSTokk
 
Posts: 784
Joined: Tue Oct 17, 2017 2:30 pm
Location: Milky Way/Sol/Earth/Europe
Callsign: OE-WST
IRC name: WoodSTokk
Version: 2020.3.0
OS: Debian Buster

Re: Menu flickering

Postby Velian » Fri Nov 06, 2020 6:09 am

SE-HK wrote in Fri Nov 06, 2020 4:40 am:Hello!

I think you need to provide more information about your computer. Which OS, which version of FG, which hardware (graphics card/drivers)?


I'm using Windows 10, I downloaded what's listed on the sight as the most recent stable release, 2018.3.6, and I have a Radeon RX560
Velian
 
Posts: 5
Joined: Fri Nov 06, 2020 4:28 am

Re: Menu flickering

Postby V12 » Fri Nov 06, 2020 12:38 pm

Aaaa - Radeon. Good known troublemaker :(
Try disable all antialiasing.
Fly high, fly fast - fly Concorde !
User avatar
V12
 
Posts: 2200
Joined: Thu Jan 12, 2017 4:27 pm
Location: LZIB
Callsign: BAWV12

Re: Menu flickering

Postby Fritz » Fri Nov 06, 2020 12:59 pm

I remember this problem because it was where I made my first post in this forum.

Changing the menu style as WoodSTokk suggested fixes the problem. You can also switch the style via the menu ("cycle-gui"), but it can be difficult if you don't see much because of the flickering. It's possible though, see the old thread from from 2016: viewtopic.php?f=17&t=28713
Fritz
 
Posts: 283
Joined: Tue Apr 26, 2016 10:04 pm
Location: Bavaria, Germany, near ETSL
Version: 2018.3.6
OS: Windows 7 Prof.

Re: Menu flickering

Postby Velian » Fri Nov 06, 2020 6:19 pm

V12 wrote in Fri Nov 06, 2020 12:38 pm:Aaaa - Radeon. Good known troublemaker :(
Try disable all antialiasing.


I tried that, but that didn't fix the issue
Velian
 
Posts: 5
Joined: Fri Nov 06, 2020 4:28 am

Re: Menu flickering

Postby Velian » Fri Nov 06, 2020 6:22 pm

Fritz wrote in Fri Nov 06, 2020 12:59 pm:I remember this problem because it was where I made my first post in this forum.

Changing the menu style as WoodSTokk suggested fixes the problem. You can also switch the style via the menu ("cycle-gui"), but it can be difficult if you don't see much because of the flickering. It's possible though, see the old thread from from 2016: viewtopic.php?f=17&t=28713


Can you maybe explain a bit how to do what he suggested? I'm not exactly computer savy so I don't know how I'd even do that
Velian
 
Posts: 5
Joined: Fri Nov 06, 2020 4:28 am

Re: Menu flickering

Postby wlbragg » Fri Nov 06, 2020 6:47 pm

Add this to the launcher additional settings list. You currently may not have any additional settings in the list.

--prop:/sim/gui/current-style=0

Image
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
Intel i5 3570K AMDRX480
wlbragg
 
Posts: 6006
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Linux/AMDRX480

Re: Menu flickering

Postby Velian » Fri Nov 06, 2020 8:37 pm

wlbragg wrote in Fri Nov 06, 2020 6:47 pm:Add this to the launcher additional settings list. You currently may not have any additional settings in the list.

--prop:/sim/gui/current-style=0


thank you! that helped with the flickering. the loading screen is still glitched, but at least I can now see the in game menu
Last edited by Johan G on Sun Nov 08, 2020 5:04 am, edited 1 time in total.
Reason: Please do not quote the entire preceding post.
Velian
 
Posts: 5
Joined: Fri Nov 06, 2020 4:28 am

Re: Menu flickering

Postby wlbragg » Fri Nov 06, 2020 9:16 pm

This is interesting, this only happens in Windows. I use the exact same card on Linux and non of this is necessary and the "loading screen" isn't glitched either.
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
Intel i5 3570K AMDRX480
wlbragg
 
Posts: 6006
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Linux/AMDRX480

Re: Menu flickering

Postby wkitty42 » Fri Nov 06, 2020 9:51 pm

what driver version are you using, @wlbragg? and which one is the OP using?
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 7051
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 20.04

Re: Menu flickering

Postby nodev2lfrb » Tue Dec 15, 2020 8:38 pm

Thanks a lot for the help, because I had the same problems. I use a laptop with AMD Ryzen 4000 and a AMD Radeon graphic card. However, despite applying the little line of code you suggested, in the in-game checklist menu, there is no longer the buttons to indicate where are the buttons; i was on the Beechcraft 1900D.
nodev2lfrb
 
Posts: 2
Joined: Tue Dec 15, 2020 8:35 pm


Return to Graphics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests