Board index FlightGear Support Graphics

No Text displayed when using ALS  Topic is solved

Graphics issues like: bad framerates, weird colors, OpenGL errors etc. Bad graphics ar usually the result of bad graphics cards or drivers.
Forum rules
In order to help you, we need to know a lot of information. Make sure to include answers to at least the following questions in your initial post.

- what OS (Windows Xp/Vista, Mac etc.) are you running?
- what FlightGear version do you use?
- what graphics card do you have?
- does the problem occur with any aircraft, at any airport?
- is there any output printed to the console (black window)?
- copy&paste your commandline (tick the "Show commandline box on the last page of FGRun or the "Others" section on the Mac launcher).
- please upload a screenshot of the problem.

If you experience FlightGear crashes, please report a bug using the issue tracker (can be also used for feature requests).
To run FlightGear on old computers with bad OpenGL support, please take a look at this wiki article. If you are seeing corrupted/broken textures, please see this article.

Note: If you did not get a reponse, even after 7 days, you may want to check out the FlightGear mailing lists to ask your question there.

No Text displayed when using ALS

Postby Solid » Sun Mar 08, 2015 1:25 pm

Hi everybody,

when i activate the Advanced Light Scattering (ALS) box in the graphic window, every text in FlightGear dissapears, the menue text as well as the window text in every window. When I deselect the box, the text appears again.
I´m using following Desktop System: Alienware Aurora R4 with Win 8.1 64bit, Radeon R9 270 GC 2GB, 8 GB Memory and running FG 3.4. Rembrand rendering is off, also no impact if i change the terrain texture scheme from Region-specific to Global-alternative (DDS) .
I don´t know if the problem occured under FG 3.2, because i didn´t activate ALS in 3.2 on this machine prior changing to 3.4.

I tried the same with my notebook running Win 7 64bit, Nvidia Graphics and FG 3.2 and didn´t have any issue.

There are a lot topics concerning AMD graphic cards with flickering problems, but that seems not to match with the issue i have. Maybe there is someone who has or had the same problem and could solve it.

Many thanks in advance for any help.

Greetings,

Achim
Solid
 
Posts: 39
Joined: Tue Nov 25, 2014 8:25 pm
Location: Niedersachsen, Germany
Callsign: Solid
Version: 2018.2.2
OS: Win 10

Re: No Text displayed when using ALS  

Postby Hooray » Sun Mar 08, 2015 4:36 pm

Solid wrote in Sun Mar 08, 2015 1:25 pm:There are a lot topics concerning AMD graphic cards with flickering problems, but that seems not to match with the issue i have. Maybe there is someone who has or had the same problem and could solve it.


Here's what I could find using the terms "AMD/ATI", "ALS", "GUI" or "FONTS":
Please don't send support requests by PM, instead post your questions on the forum so that all users can contribute and benefit
Thanks & all the best,
Hooray
Help write next month's newsletter !
pui2canvas | MapStructure | Canvas Development | Programming resources
Hooray
 
Posts: 11326
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:40 am

Re: No Text displayed when using ALS

Postby gsagostinho » Sun Mar 08, 2015 5:59 pm

User avatar
gsagostinho
 
Posts: 1800
Joined: Thu Jan 15, 2015 6:27 pm
Location: London, UK

Re: No Text displayed when using ALS

Postby Hooray » Sun Mar 08, 2015 6:03 pm

If this is such a common problem, we should probably add an article to the wiki covering everything needed to get rid of it ?
Please don't send support requests by PM, instead post your questions on the forum so that all users can contribute and benefit
Thanks & all the best,
Hooray
Help write next month's newsletter !
pui2canvas | MapStructure | Canvas Development | Programming resources
Hooray
 
Posts: 11326
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:40 am

Re: No Text displayed when using ALS

Postby Solid » Mon Mar 09, 2015 8:30 am

Many thanks to Hooray and gsagostinho for your quick answers. Both ways helped to get the text/font visual with ALS enabled.

I used the solution provided by Saga:

Saga wrote in Fri May 02, 2014 2:33 pm:Sorry, I didn't read all the conversation yet but I've succeed to partially circumvent the problem (not solved it). Menu, windows are displayed well unlike labels directly displayed on the screen like "Airspeed exceed vne". You must change the style of the gui in data/preferences.xml. It should contain this following section:
Code: Select all
      <gui preserve="y">
         <current-style type="int" userarchive="y">1</current-style>
         <style n="0" include="gui/styles/classic.xml"/>
         <style n="1" include="gui/styles/anthrax.xml"/>
         <devel-widgets type="bool" userarchive="y">false</devel-widgets>
      </gui>

Interchange the styles to get:
Code: Select all
      <gui preserve="y">
         <current-style type="int" userarchive="y">1</current-style>
         <style n="0" include="gui/styles/anthrax.xml"/>
         <style n="1" include="gui/styles/classic.xml"/>
         <devel-widgets type="bool" userarchive="y">false</devel-widgets>
      </gui>

It allows me to enable the atmoshperic light scattering without be troubled.

What it'll looks like:
Image
You can still see a few displaying bug on the window to monitor the perf. For information, I run it with the 13.12 version of Catalyst. And i'm going to update it to the 14.4. EDIT: Same problem with the 14.4.

And also, when I've created this topic, I had got a very low framerate. Since I've disabled the texture compression and I get about less 30 secs than before for the loading and arround 30fps more each frame.

Have a nice day...


As this seems to be an issue with AMD/ATI cards in general, I agree with hooray to give this problem an article in the wiki or a sticky for the solution provided by Saga.

Despite this I wish to say all developers of FlightGear what a great work they have done and are still doing. This is a fantastic project.


Thanks very much for your help,

cheers,

Achim
Solid
 
Posts: 39
Joined: Tue Nov 25, 2014 8:25 pm
Location: Niedersachsen, Germany
Callsign: Solid
Version: 2018.2.2
OS: Win 10

Re: No Text displayed when using ALS

Postby NL-Ray » Fri May 22, 2015 10:36 pm

Solid wrote in Sun Mar 08, 2015 1:25 pm:Hi everybody,

when i activate the Advanced Light Scattering (ALS) box in the graphic window, every text in FlightGear dissapears, the menue text as well as the window text in every window. When I deselect the box, the text appears again.
I´m using following Desktop System: Alienware Aurora R4 with Win 8.1 64bit, Radeon R9 270 GC 2GB, 8 GB Memory and running FG 3.4. Rembrand rendering is off, also no impact if i change the terrain texture scheme from Region-specific to Global-alternative (DDS) .
I don´t know if the problem occured under FG 3.2, because i didn´t activate ALS in 3.2 on this machine prior changing to 3.4.

I tried the same with my notebook running Win 7 64bit, Nvidia Graphics and FG 3.2 and didn´t have any issue.

There are a lot topics concerning AMD graphic cards with flickering problems, but that seems not to match with the issue i have. Maybe there is someone who has or had the same problem and could solve it.

Many thanks in advance for any help.


Greetings,

Achim



I have had this problem for a long time too on my HD7750, until i tried the combination ALS/Detailed weather and guess what? No more flickering or disappearing text!
When i go back to standard weather the flickering is back again, see pics below.


Image


Image


I'm using FG 3.4.0
NL-Ray
 
Posts: 26
Joined: Sun Jul 20, 2014 11:31 am
Location: Gelderland, The Netherlands
Callsign: NL-Ray
Version: 2018.1.1
OS: Linux Mint 17.3


Return to Graphics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest