Board index FlightGear Support Multiplayer

I can't see the other player's model

Trouble getting online, setting up a server?
Forum rules
In order to help you, we need to know a lot of information. Make sure to include answers to at least the following questions in your initial post.

- what OS (Windows Xp/Vista, Mac etc.) are you running?
- what FlightGear version do you use?
- copy&paste your commandline.

Please, also see Requesting Technical Help.

Note: If you did not get a reponse, even after 7 days, you may want to check out the FlightGear mailing lists to ask your question there.

I can't see the other player's model

Postby Bulldog 1 » Fri Aug 25, 2017 10:40 am

I have a problem, when i'm with the (A-10) and the other pilots has an (a320) I can't see the plane, I see the yellow-blue RC Aircraft. But when the other pilot has the same aircraft than me, I can see them. I haved flightgear for a long time and with older versions and this doesn't happen. Can somebody help?

Thanks in advance
Training on the ground, to flight on the skies.
Road to be a pilot
User avatar
Bulldog 1
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 18, 2017 2:45 pm
Location: Spain

Re: I can't see the other player's model

Postby bugman » Fri Aug 25, 2017 1:15 pm

Try installing the same A380 version as the other person is using. The default model when an aircraft is not present on your system is the blue and yellow glider.

Regards,
Edward
bugman
Moderator
 
Posts: 1541
Joined: Thu Mar 19, 2015 9:01 am
Version: next

Re: I can't see the other player's model

Postby Bulldog 1 » Fri Aug 25, 2017 2:21 pm

@bugman I'm pretty sure that we have the same model
Training on the ground, to flight on the skies.
Road to be a pilot
User avatar
Bulldog 1
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 18, 2017 2:45 pm
Location: Spain

Re: I can't see the other player's model

Postby wkitty42 » Fri Aug 25, 2017 4:02 pm

so you do have the A380 that they do and you can fly it? if you can fly it then it should appear when they are in their's...
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 4895
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: I can't see the other player's model

Postby Bulldog 1 » Fri Aug 25, 2017 5:53 pm

My friend has the a320-Family, Me too, I choose to flight the a-10, and he the a320, I can't se his model, Only yellow-blue glider
Last edited by bugman on Fri Aug 25, 2017 5:57 pm, edited 1 time in total.
Reason: Please do not quote the entire previous post.
Training on the ground, to flight on the skies.
Road to be a pilot
User avatar
Bulldog 1
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 18, 2017 2:45 pm
Location: Spain

Re: I can't see the other player's model

Postby wkitty42 » Fri Aug 25, 2017 6:39 pm

there may be a naming difference between the A320 in A320-Family and A320Family... the former is the default one in FGAddon whereas the latter is the one by it0uchpods...

when you and your friend are on MP and this happens, open up the MP pilot list and tell us if his craft is listed with square brackets around it and if his row is orange or not...
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 4895
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: I can't see the other player's model

Postby Bulldog 1 » Fri Aug 25, 2017 8:51 pm

I checked that, I'm not a newbi in Flightgear, this are errors, we have the a320-family and i can't see him when i'm not fliyng the a320
Last edited by bugman on Fri Aug 25, 2017 8:54 pm, edited 1 time in total.
Reason: Please do not quote the entire previous post.
Training on the ground, to flight on the skies.
Road to be a pilot
User avatar
Bulldog 1
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 18, 2017 2:45 pm
Location: Spain

Re: I can't see the other player's model

Postby it0uchpods » Fri Aug 25, 2017 10:22 pm

The a320-family (with dash, not mine) is known to have multiplayer issues.

I fixed these all in my A320Family (no dash) model.

Kind Regards,
Josh
it0uchpods/WTF411

FGFS Aircraft Developer
Lead Programmer at it0uchpods Design Group
Download High Quality Aircraft from it0uchpods Hangar
User avatar
it0uchpods
 
Posts: 3625
Joined: Tue Oct 06, 2015 12:51 pm
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 x64

Re: I can't see the other player's model

Postby Alant » Fri Aug 25, 2017 11:38 pm

Bulldog 1 wrote in Fri Aug 25, 2017 8:51 pm:I checked that, I'm not a newbi in Flightgear, this are errors, we have the a320-family and i can't see him when i'm not fliyng the a320



"Not a newbi" - but only joined the forum last week ........

Alan
Alant
 
Posts: 762
Joined: Wed Jun 23, 2010 5:58 am
Location: Portugal
Callsign: Tarnish99
Version: from Git
OS: Windows 10

Re: I can't see the other player's model

Postby wkitty42 » Sat Aug 26, 2017 12:12 am

it doesn't make sense that you can see the other craft only if you are flying the same craft, either... if you have the craft in your local hanger, it should show up whenever anyone else is around flying it no matter what other craft you are in at that time...
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 4895
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: I can't see the other player's model

Postby AndersG » Sat Aug 26, 2017 6:22 am

wkitty42 wrote in Sat Aug 26, 2017 12:12 am:it doesn't make sense that you can see the other craft only if you are flying the same craft, either...


It might if the craft in question has a per-aircraft-dir-relative /sim/model/path - the path resolution might then find the MP model since it might possibly search the main aircraft directory. However, I'm not certain if the path resolution for MP models includes the main aircraft directory in the search.
Callsign: SE-AG
Aircraft (uhm...): Submarine Scout, Zeppelin NT, ZF Navy free balloon, Nordstern, Hindenburg, Short Empire flying-boat, ZNP-K, North Sea class, MTB T21 class, U.S.S. Monitor, MFI-9B, Type UB I submarine, Gokstad ship, Renault FT.
AndersG
 
Posts: 2414
Joined: Wed Nov 29, 2006 9:20 am
Location: Göteborg, Sweden
Callsign: SE-AG
OS: Debian GNU Linux

Re: I can't see the other player's model

Postby Bulldog 1 » Sat Aug 26, 2017 9:20 am

Alant wrote in Fri Aug 25, 2017 11:38 pm:
Bulldog 1 wrote in Fri Aug 25, 2017 8:51 pm:I checked that, I'm not a newbi in Flightgear, this are errors, we have the a320-family and i can't see him when i'm not fliyng the a320



"Not a newbi" - but only joined the forum last week ........

Alan


I was fliying from 2015, but i saw that there's a forum with a very good comunity ;)
Training on the ground, to flight on the skies.
Road to be a pilot
User avatar
Bulldog 1
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 18, 2017 2:45 pm
Location: Spain

Re: I can't see the other player's model

Postby wkitty42 » Sat Aug 26, 2017 5:34 pm

AndersG wrote in Sat Aug 26, 2017 6:22 am:
wkitty42 wrote in Sat Aug 26, 2017 12:12 am:it doesn't make sense that you can see the other craft only if you are flying the same craft, either...


It might if the craft in question has a per-aircraft-dir-relative /sim/model/path - the path resolution might then find the MP model since it might possibly search the main aircraft directory. However, I'm not certain if the path resolution for MP models includes the main aircraft directory in the search.

yeah, i thought about that... my understanding is that all those (in FGData and FGAddon) had been fixed a year or so back... leading '/' (slashes) are only needed for some things... if used in the wrong properties, it can lead to conflicts and property tree "poisoning" of other MP player's systems while flying in the vicinity of that craft...
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 4895
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: I can't see the other player's model

Postby AndersG » Sat Aug 26, 2017 7:20 pm

wkitty42 wrote in Sat Aug 26, 2017 5:34 pm:yeah, i thought about that... my understanding is that all those (in FGData and FGAddon) had been fixed a year or so back... leading '/' (slashes) are only needed for some things... if used in the wrong properties, it can lead to conflicts and property tree "poisoning" of other MP player's systems while flying in the vicinity of that craft...


Hmm, no. This issue, if it is it, is not about the name of properties it is only about the contents of the property /sim/model/path (on the player's side) which is what is used to find the (top level) 3d model for a MP aircraft on the remote side.

You can easily check what others send using the telnet command for linux:
Code: Select all
telnet mpserver02.flightgear.org 5001

and check the path last on each line. If it only says "Models/foo.xml" there is a problem (or it is a very unusual aircraft whose model is in $fgdata/Models/).
Callsign: SE-AG
Aircraft (uhm...): Submarine Scout, Zeppelin NT, ZF Navy free balloon, Nordstern, Hindenburg, Short Empire flying-boat, ZNP-K, North Sea class, MTB T21 class, U.S.S. Monitor, MFI-9B, Type UB I submarine, Gokstad ship, Renault FT.
AndersG
 
Posts: 2414
Joined: Wed Nov 29, 2006 9:20 am
Location: Göteborg, Sweden
Callsign: SE-AG
OS: Debian GNU Linux

Re: I can't see the other player's model

Postby wkitty42 » Sun Aug 27, 2017 12:08 am

ahhh! thanks for that, AndersG! i've tweaked it a bit
Code: Select all
telnet mpserver02.flightgear.org 5001 | cut -d " " -f 11 | sort | uniq

and here's the results of a quick poll just now (26 Aug 2017 19:54 UTC-4)
Code: Select all
Aircraft/707/Models/707.xml
Aircraft/747-400/Models/747-400.xml
Aircraft/747-8i/Models/747-8i.xml
Aircraft/757-200/Models/757-200.xml
Aircraft/767-300/Models/767-300.xml
Aircraft/777/Models/777-200ER.xml
Aircraft/777/Models/777-200LR.xml
Aircraft/777/Models/777-200.xml
Aircraft/777/Models/777-300ER.xml
Aircraft/777/Models/777-300.xml
Aircraft/A320neo/Models/A320neo.xml
Aircraft/c172p/Models/c172p.xml
Aircraft/C-17/Models/C-17-GlobemasterIII.xml
Aircraft/C-32J/Models/C-32J.xml
Aircraft/Concorde/Models/Concorde_ba.xml
Aircraft/DR400-dauphin/Models/dr400-dauphin.xml
Aircraft/F-15/Models/F-15C.xml
Aircraft/Lockheed1049h/Models/Lockheed1049h.xml
Aircraft/SpaceShuttle/Models/SpaceShuttle.xml
Models/738.xml
OpenRadar

it is my understanding that all craft in MP should be using "Aircraft/whatevercraft/Models" for their path which would seem to indicate that the above 738 craft is non-conformant... at the time of this post, there are four of them in use...

[time passes]

well, that didn't last long... not even enough time for me to go pop up near one or more of them and see if i could see their craft... they're all gone out of MP less than three minutes of my scan :(
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 4895
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Next

Return to Multiplayer

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests