Board index FlightGear Support Flying

C172P sim screen is 99% black with pinpricks of light

Controlling your aircraft, using the autopilot etc.

C172P sim screen is 99% black with pinpricks of light

Postby OldGrantonian2 » Sat Sep 29, 2018 10:19 am

I'm using FG V2018.2.2, Win 10 Pro, Asus ROG Strix.

This morning, when I loaded C172P, the sim screen looks 99% black.

There are some pinpricks of dim lights here and there, and I can see the red strings of numerals on the black panel just to the right of the starboard seat. Nothing else is visible.

If I advance the throttle, the pinpricks of lights flow past me to port and starboard. So, I'm obviously advancing down the runway. Eventually, I'm aware that I'm climbing over the airport.

My first ever black screen occurred a few days ago, after loading a Sopwith Camel. Prior to that, my only aircraft had been the C172P, and no black screens ever occurred.

My first flight today was with C172P. The screen was black. No options were changed after shutdown last night, and restart this morning.

Just now, I uninstalled the Camel using Uninstall in Aircraft in the sim. The screen is still black.

Thanks.
OldGrantonian2
 
Posts: 8
Joined: Tue Sep 25, 2018 9:47 am

Re: C172P sim screen is 99% black with pinpricks of light

Postby legoboyvdlp » Sat Sep 29, 2018 10:27 am

Hello,
Are you perhaps flying at night? Would you be able to share a screenshot showing the screen?

If you are flying at night you can check and change that in the launcher environment tab or in the environment -> time menu in the simulator.
User avatar
legoboyvdlp
 
Posts: 6132
Joined: Sat Jul 26, 2014 1:28 am
Callsign: YV-LEGO
Version: 2018.3.1
OS: Windows 10 HP

Re: C172P sim screen is 99% black with pinpricks of light

Postby OldGrantonian2 » Sat Sep 29, 2018 11:01 am

legoboyvdlp wrote in Sat Sep 29, 2018 10:27 am:
Are you perhaps flying at night?


That was the problem. The option was set to "Current time". Airport is unknown - but could be Auckland or somewhere in Siberia.

That would explain why last night it was dark in my location - but daylight in the sim :)

Thanks.
OldGrantonian2
 
Posts: 8
Joined: Tue Sep 25, 2018 9:47 am

Re: C172P sim screen is 99% black with pinpricks of light

Postby wkitty42 » Sat Sep 29, 2018 3:42 pm

yes, time is accurately simulated for the location in which you are flying... if it is daylight in your physical location and you're flying in part of the world that is in the dark, the sim will properly show the night time sky for that area... you can force the time via the launcher's Environment tab as well as from within the sim via the F10->Environment->Time dialog...
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 4949
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: C172P sim screen is 99% black with pinpricks of light

Postby wlbragg » Sat Sep 29, 2018 5:01 pm

You can also start the simulator with a preset time ie, Dawn, Morning, Noon, Afternoon, Dusk, Evening, Midnight.
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640

Re: C172P sim screen is 99% black with pinpricks of light

Postby wkitty42 » Sat Sep 29, 2018 5:10 pm

that's what i was saying with my last line "you can force the time via" ;)
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 4949
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: C172P sim screen is 99% black with pinpricks of light

Postby wlbragg » Sat Sep 29, 2018 5:31 pm

you can force the time via the launcher's Environment tab

:!:
Kansas(2-27-15)/Ohio/Midwest scenery development.
KEQA (2-27-15), 3AU, KRCP Airport Layout
User avatar
wlbragg
 
Posts: 4303
Joined: Sat Aug 25, 2012 11:31 pm
Location: Kansas (Tornado Alley), USA
Callsign: WC2020
Version: next
OS: Win10/Debain/nVGT640


Return to Flying

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests