Board index FlightGear Support Installation

Need help installing FlightGear

Need help getting up and running? Installing FlightGear, add-on planes, sceneries etc.
Forum rules
In order to help you, we need to know a lot of information. Make sure to include answers to at least the following questions in your initial post.

- what OS (Windows Xp/Vista, Mac etc.) are you running?
- what FlightGear version do you use?
- what graphics card do you have?

Please, also see Requesting Technical Help.

Note: If you did not get a reponse, even after 7 days, you may want to check out the FlightGear mailing lists to ask your question there.

Need help installing FlightGear

Postby bassmann » Wed Mar 21, 2018 11:14 pm

Hello all,
i am really desperate, because i am trying to install flightgear for three days now, but so far i was not successful.

My operating System is Win 7 pro, My computer is a HP Z230 Workstation, the CPU is an Intel i7 4770, it got 32GB of RAM, and the build in Graphics Card is a NVIDIA Quadro K2000 (2GB RAM). The Flight Gear Version I am trying to install is FlightGear 2017.3.1.

The installation process runs without any error messages, however, when i try to start the program it stops after a while still during the starting process with the screen added to this post.

http://www.sn-racemedia.de/fg/fg_stop_screen.jpg

I would really like to get the flightsim working, hoping to get some help her.

PS: please appologize by poor english

best regads, stefan
bassmann
 
Posts: 10
Joined: Tue Mar 20, 2018 12:53 pm
Location: Germany
Callsign: SNAIR
OS: Win 7 Pro

Re: Need help installing FlightGear

Postby wkitty42 » Thu Mar 22, 2018 3:03 am

check that in the launcher area where you have selected to use the multiplayer feature, that you have selected a MP server, too... or first try disabling MP and see if it loads without that extra stuff...
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 5227
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: Need help installing FlightGear

Postby bassmann » Thu Mar 22, 2018 3:34 pm

Hello wkitty,
first of all thxs for your help. Like you sugested i disabled the multiplayer feature, however, FlightGear still stucks in the starting screen.

I now enabled the debugging console window to see all the messeages being generated when starting the program, however, i am not expert enough, to get a grip on all this messages. There are a few lines which report a failure, but i dont really know how to handle this problems. Maybe someone can give me the right hints on what i have to do or to change. Here is a scrennshot of the debugging window.

http://www.sn-racemedia.de/fg/cmd_screen1.jpg

http://www.sn-racemedia.de/fg/cmd_screen2.jpg

I am really unlucky, because on my old computer i never had a problem with FlightGear.

Thxs for your help in advance, Stefan
bassmann
 
Posts: 10
Joined: Tue Mar 20, 2018 12:53 pm
Location: Germany
Callsign: SNAIR
OS: Win 7 Pro

Re: Need help installing FlightGear

Postby Richard » Thu Mar 22, 2018 3:40 pm

Suggest disabling automatic download of scenery (Terrasync); and start at the default airport as it looks like the terrasync isn't responding.
Richard
 
Posts: 680
Joined: Sun Nov 02, 2014 10:17 pm
Version: Git
OS: Win10

Re: Need help installing FlightGear

Postby bassmann » Thu Mar 22, 2018 4:42 pm

Hi Richard, thaxs for your help,
tried out your suggestion, but the program still stucks on the startup screen,
regards, Stefan
bassmann
 
Posts: 10
Joined: Tue Mar 20, 2018 12:53 pm
Location: Germany
Callsign: SNAIR
OS: Win 7 Pro

Re: Need help installing FlightGear

Postby wkitty42 » Thu Mar 22, 2018 6:54 pm

please open a command prompt (aka CLI) and run a traceroute to that terrasync server...
Code: Select all
traceroute ns334561.ip-5-196-65.eu


then copy and paste the output in a post here... to keep the output readable, be sure to wrap it in code tags like this...
Code: Select all
[code]paste data here[/code]
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 5227
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: Need help installing FlightGear

Postby bassmann » Thu Mar 22, 2018 8:30 pm

Hi wkitty42, thxs again for your help

here comes the result of traceroute:

http://www.sn-racemedia.de/fg/trace.jpg

It looks as if there is somthing wrong, but what can i do to solve the problem?

regards, Stefan
bassmann
 
Posts: 10
Joined: Tue Mar 20, 2018 12:53 pm
Location: Germany
Callsign: SNAIR
OS: Win 7 Pro

Re: Need help installing FlightGear

Postby wkitty42 » Thu Mar 22, 2018 10:38 pm

let's try this with you, too...

1. let's force your scenery downloads to use sourceforge for now...
--prop:/sim/terrasync/http-server=http://flightgear.sourceforge.net/scenery

put that line in the additional settings box in the launcher's settings tab and try to go flying... let's see what happens...
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 5227
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: Need help installing FlightGear

Postby bassmann » Fri Mar 23, 2018 12:31 am

now i get a couple of lines in my debugging window saying:

Warning: PUI: Too many live ouinterfaces open at once!


I think i give it up now. It's a pitty, because i loved Flightgear.
Thxs again for you patience wkitty42
bassmann
 
Posts: 10
Joined: Tue Mar 20, 2018 12:53 pm
Location: Germany
Callsign: SNAIR
OS: Win 7 Pro

Re: Need help installing FlightGear

Postby wkitty42 » Sat Mar 24, 2018 3:06 pm

hey! that's a change and something new to look at... i'm guessing "ouinterfaces" is a typo?

did the sim open and let you see the scenery and your craft?

don be to quick to leave... maybe we did handle your scenery downloading problem and now there's something else in the way? without further feedback, we can't ever know :?
"You get more air close to the ground," said Angalo. "I read that in a book. You get lots of air low down, and not much when you go up."
"Why not?" said Gurder.
"Dunno. It's frightened of heights, I guess."
User avatar
wkitty42
 
Posts: 5227
Joined: Fri Feb 20, 2015 3:46 pm
Location: central NC, USA
Callsign: wk42
Version: git next
OS: Kubuntu 14.04.5

Re: Need help installing FlightGear

Postby bassmann » Sat Mar 24, 2018 6:10 pm

Hello wkitty42,
you are really helpful, great to know that. Over the last two years I did at least exlpore my home country Germany with the Cessna, spending a couple of hours every month and having a lot of fun. Seems to be over now.

And yes it was a typo: it should have been "Warning: PUI: Too many puInterfaces open at once!"

However, meanwhile i uninstalled FilghtGear again, got a fresh download and tried a complete new installation, but i had no success, the sim still stucks in the starting screen. However, the PUI waring is gone at the moment, what might be because i removed the line

--prop:/sim/terrasync/http-server=http://flightgear.sourceforge.net/scenery

from the additional settings box of the launcher

If you still patient with me, how can i help you, what information can i provide you with?

best regards, Stefan
bassmann
 
Posts: 10
Joined: Tue Mar 20, 2018 12:53 pm
Location: Germany
Callsign: SNAIR
OS: Win 7 Pro

Re: Need help installing FlightGear

Postby bassmann » Sat Mar 24, 2018 8:06 pm

This is the output of the cmd window

Code: Select all

        option:console =
        option:enable-terrasync =
        option:disable-fullscreen =
        option:disable-rembrandt =
        option:timeofday = noon
        option:season = summer
        option:disable-real-weather-fetch =
        option:metar = XXXX 012345Z 15003KT 19SM FEW072 FEW350 25/07 Q1028 NOSIG

        option:launcher =
Using default download dir: Path "C:/Users/User/Documents/FlightGear"
read-allowed path not found:Path "C:/Users/User/Documents/FlightGear/AI"
read-allowed path not found:Path "C:/Users/User/Documents/FlightGear/Liveries"
Using TerraSync dir: Path "C:/Users/User/Documents/FlightGear/TerraSync"
EmbeddedResourceManager: selected locale 'de-DE'
Using stock OSG implementation of GraphicsWindow
initializing cloud layers
Enabling ATI/AMD viewport hack
Configuration State
======= ==============
aircraft-dir = "C:/Program Files/FlightGear2017_3_1/data/Aircraft/c172p"
fghome-dir = "Path "C:/Users/User/AppData/Roaming/flightgear.org""
download-dir = "C:/Users/User/Documents/FlightGear"
terrasync-dir = "C:/Users/User/Documents/FlightGear/TerraSync"
aircraft-search-paths =

scenery-search-paths =
        C:/Users/User/Documents/FlightGear/TerraSync
        C:/Program Files/FlightGear2017_3_1/data/Scenery
NVIDIA Corporation
Quadro K2000/PCIe/SSE2
4.6.0 NVIDIA 391.03
4.60 NVIDIA
Splash screen progress loading-aircraft-list
Starting automatic scenery download/synchronization to 'C:/Users/User/Documents/FlightGear/TerraSync'.
Splash screen progress loading-nav-dat
Splash screen progress init-scenery
General Initialization
======= ==============
FG_ROOT = "Path "C:/Program Files/FlightGear2017_3_1/data""

Reading timezone info from: Path "C:/Program Files/FlightGear2017_3_1/data/Timezone/zone.tab"
Selected scenery is tilecache
FGStgTerrain::init - init tilemgr
Initializing Tile Manager subsystem.
Initializing the tile cache.
  max cache size = 100
  current cache size = 0
  done with init()
Splash screen progress finalize-position
Splash screen progress creating-subsystems
Creating Subsystems
========== ==========
Reading materials from C:/Program Files/FlightGear2017_3_1/data/Materials/regions/materials.xml
picking entry # 3, server is http://mpserver16.flightgear.org/scenery
terrasync scenery provider of the day is 'http://mpserver16.flightgear.org/scenery'
sync of http://mpserver16.flightgear.org/scenery/Models started, queue size is 26
HTTP request: set failure:-1 reason Repository updated failed
failed to update entry:Path "Airport" code:2
HTTP request: set failure:-1 reason Repository updated failed
failed to update entry:Path "Effects" code:2
HTTP request: set failure:-1 reason Repository updated failed
failed to update entry:Path "Fauna" code:2
HTTP request: set failure:-1 reason Repository updated failed
failed to update entry:Path "Industrial" code:2
failed to update repository:http://mpserver16.flightgear.org/scenery/Models, possibly modified during sync
failed to update entry:Path "Aircraft" code:6
Failed to sync'Models'
sync of http://mpserver16.flightgear.org/scenery/Airports/L started, queue size is 25
Reading systems from Path "C:/Program Files/FlightGear2017_3_1/data/Aircraft/c172p/Systems/systems.xml"
Initializing HUD Instrument
Reading sound sound from Path "C:/Program Files/FlightGear2017_3_1/data/Aircraft/c172p/c172-sound.xml"
Creating subsystems took:1888
Splash screen progress binding-subsystems

In file C:/Program Files/FlightGear2017_3_1/data/Aircraft/c172p/c172p.xml: line1865
No direction element specified in force object. Default is (0,0,0).

In file C:/Program Files/FlightGear2017_3_1/data/Aircraft/c172p/c172p.xml: line1873
No direction element specified in moment object. Default is (0,0,0).
KMA20 audio panel initialized
Hobbs system stopped
Hobbs system stopped
Starter off
KI266 dme indicator #0 initialized
Primer reset to 0
Electrical system initialized
Garmin 196 loading cities
Garmin 196 loading cities done
bassmann
 
Posts: 10
Joined: Tue Mar 20, 2018 12:53 pm
Location: Germany
Callsign: SNAIR
OS: Win 7 Pro

Re: Need help installing FlightGear

Postby dutchman » Sat Mar 24, 2018 9:37 pm

Ah.... NVIDIA Quadro again.
Looks like the same problem as in this post viewtopic.php?f=22&t=33896&hilit=nvidia
Check it out.
A propeller is just a big fan in front of the plane used to keep the pilot cool.
When it stops, you can watch him start sweating.
dutchman
 
Posts: 52
Joined: Wed Feb 06, 2013 11:10 pm
Version: 2018.2.2
OS: WIN7-64

Re: Need help installing FlightGear

Postby bassmann » Sat Mar 24, 2018 11:28 pm

Hey dutchman,
you saved my day. this post provided the solution for my problems as well. I used the following code:

fgfs.exe --prop:/sim/rendering/shaders/quality-level=0

and my FG started. However, I don't now what is ment by this line. I also found out that if i check the Atmospheric Light Scatterting (ALS) option in the rendering menue, flightgear freezes again. Maybe someone can give me an explanation what's ment by the line above and by the ALS option in the menue.

However, i am a luck man again, cause i can go on FlightGear

thxs for the help,
regards, Stefan
bassmann
 
Posts: 10
Joined: Tue Mar 20, 2018 12:53 pm
Location: Germany
Callsign: SNAIR
OS: Win 7 Pro

Re: Need help installing FlightGear

Postby Thorsten » Sun Mar 25, 2018 8:42 am

I don't now what is ment by this line.


Your graphics card doesn't play nice with Flightgear's advanced graphics rendering, so you need to go to the simple fallback renderer (quality=0) to see anything.

It works, but it won't look pretty.
Thorsten
 
Posts: 10534
Joined: Mon Nov 02, 2009 8:33 am

Next

Return to Installation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest