Board index FlightGear Support Installation Mac

2.0 Startup issue

Installing FlightGear, scenery, aircraft etc. on Mac.

2.0 Startup issue

Postby Avionyx » Sun Mar 21, 2010 7:39 pm

Hi Guys,

Right, running FG on my Macbook seems to be a bit of a problem and I havent been able to do anything that gets me any further in any direction.
The launcher starts up and I can select any combination of aircraft and airports, as soon as the main window launches and gets to initialising the scenery it closes and takes me back to the launcher.

The only 2 lines in the log are:

GraphicsWindowCarbon::grabFocusIfPointerInWindow
Unknown exception in the main loop. Aborting...


I dont have any other FG installs on this machine and I've uninstalled, redownloaded the package and reinstalled several times.
This also happens with the pre-release version but 1.9.1 works fine.

Does anyone have any ideas?

Alex
User avatar
Avionyx
 
Posts: 347
Joined: Mon Jan 11, 2010 3:07 pm
Location: EGKA
Callsign: G-AVYX
Version: GIT
OS: OS X/ Mint 16/ Win 7

Re: 2.0 Startup issue

Postby Farmboy » Mon Mar 22, 2010 2:45 am

Just stabbing at ideas from past issues, try running with terrasync box _unchecked_, and see if it starts up. Set your log to debug or higher to capture as much info as possible.

Peter
Horsepower is just an illusion. Torque is the true answer.
User avatar
Farmboy
 
Posts: 435
Joined: Wed Jan 14, 2009 10:10 pm
Location: NorthEast New York State, and the rest of New England....

Re: 2.0 Startup issue

Postby Avionyx » Tue Mar 23, 2010 11:57 am

With debug log enabled i get:

Code: Select all
initializing FGMacOSXEventInput
Unknown exception in the main loop. Aborting...
Failed to untie property /instrumentation/turn-indicator[0]/serviceable
Failed to untie property /environment/density-inhg
Failed to untie property /environment/clouds/layer[0]/type
Failed to untie property /environment/clouds/layer[1]/type
Failed to untie property /environment/clouds/layer[2]/type
Failed to untie property /environment/clouds/layer[3]/type
Failed to untie property /environment/clouds/layer[4]/type
Failed to untie property /environment/weather-scenario
Failed to untie property /sim/temp/full-screen
Deleting char arrays
Deleting callback arrays
Deleting bindings
Deleting bindings for Adjust HUD Properties
Deleting bindings for Adjust LOD Ranges
Deleting bindings for Adjust View Position
Deleting bindings for Aircraft Help
Deleting bindings for Autopilot Settings
Deleting bindings for Basic Keys
Deleting bindings for Browse Internal Properties
Deleting bindings for Chat
Deleting bindings for Chat Menu
Deleting bindings for Clear Route
Deleting bindings for Clouds
Deleting bindings for Cockpit View Options
Deleting bindings for Common Aircraft Keys
Deleting bindings for Configure Development Extensions
Deleting bindings for Cycle On-Screen Statistics
Deleting bindings for Development Keys
Deleting bindings for Display Options
Deleting bindings for Display Tutorial Marker
Deleting bindings for Dump Scene Graph
Deleting bindings for End Tutorial
Deleting bindings for Frequencies
Deleting bindings for Fuel and Payload
Deleting bindings for GPS Settings
Deleting bindings for Help
Deleting bindings for High-Res Snapshot
Deleting bindings for Immatriculation
Deleting bindings for Instant Replay
Deleting bindings for Instrument Failures
Deleting bindings for Instrument Settings
Deleting bindings for Joystick Information
Deleting bindings for Load
Deleting bindings for Logging
Deleting bindings for MPCarrier selection
Deleting bindings for Nasal Console
Deleting bindings for Options
Deleting bindings for Pilot List
Deleting bindings for Pop Waypoint
Deleting bindings for Position Aircraft (in air)
Deleting bindings for Position Aircraft (on ground)
Deleting bindings for Print Screen
Deleting bindings for Print Statistics
Deleting bindings for Quit
Deleting bindings for Radio Settings
Deleting bindings for Rain/Snow Settings
Deleting bindings for Random Attitude
Deleting bindings for Random Failures
Deleting bindings for Reload Autopilot
Deleting bindings for Reload GUI
Deleting bindings for Reload Input
Deleting bindings for Reload Network
Deleting bindings for Reload Panel
Deleting bindings for Rendering Options
Deleting bindings for Reset
Deleting bindings for Route Manager
Deleting bindings for Save
Deleting bindings for Select Airport from List
Deleting bindings for Select Livery
Deleting bindings for Set Lat/Lon Format
Deleting bindings for Show/hide yoke
Deleting bindings for Snapshot
Deleting bindings for Sound Configuration
Deleting bindings for Start Tutorial
Deleting bindings for Stopwatch
Deleting bindings for System Failures
Deleting bindings for Tanker
Deleting bindings for Time Settings
Deleting bindings for Toggle Glide Slope Tunnel
Deleting bindings for Tower position
Deleting bindings for View Options
Deleting bindings for Weather Conditions
Deleting bindings for Weather Scenario
Deleting bindings for Wildfire Settings
Done.
SGMaterialLib::~SGMaterialLib() size=230
clearing 2938486
clearing 2938487
clearing 2938494
clearing 2938495
clearing 2938502
clearing 2938503
clearing 2954864
clearing 2954872
clearing 2954880


So would I be right in thinking that its the : initializing FGMacOSXEventInput
Thats causing the issue?

Alex
User avatar
Avionyx
 
Posts: 347
Joined: Mon Jan 11, 2010 3:07 pm
Location: EGKA
Callsign: G-AVYX
Version: GIT
OS: OS X/ Mint 16/ Win 7

Re: 2.0 Startup issue

Postby Farmboy » Tue Mar 23, 2010 2:11 pm

Try one thing more for me - It appears that you have "full screen" mode turned on. Turn that off. I run FG on an intel macbook pro, and every version of 2.0 (pre1,pre2,pre3) has not been able to run Full Screen mode. I was using the optional 1440x900 (my screen size), but with the header bar it dropped it 21 pix low, so I customized the menu to 1440 x 879.

Otherwise, You'll have to ask someone better than me. As far as I know, it could be triggered by the Eventinput, or it could be the next item in the sequence to load that is causing the exception. If someone can't help here you may want to email Tat.

I am assuming you've tried this is it's bare-est form - default aircraft such as the C172, with no boxes checked - (no MP, Terrasync, METAR, etc, etc)

Peter
Horsepower is just an illusion. Torque is the true answer.
User avatar
Farmboy
 
Posts: 435
Joined: Wed Jan 14, 2009 10:10 pm
Location: NorthEast New York State, and the rest of New England....

Re: 2.0 Startup issue

Postby simong » Wed Mar 24, 2010 6:04 pm

No solution here, but i'm just telling you i have the same problem running a 3.06 MHz iMac
simong
 
Posts: 63
Joined: Sun Feb 21, 2010 5:14 pm

Re: 2.0 Startup issue

Postby Avionyx » Thu Mar 25, 2010 9:19 pm

Peter,

Actually I have full screen mode turned off, not sure why it seems to think its on. I've never run it with it on. Have just tried ticking the box and running it WITH it on but same result.

I think this build might be a no-no for me.

Alex
User avatar
Avionyx
 
Posts: 347
Joined: Mon Jan 11, 2010 3:07 pm
Location: EGKA
Callsign: G-AVYX
Version: GIT
OS: OS X/ Mint 16/ Win 7

Re: 2.0 Startup issue

Postby singaearth » Sat May 22, 2010 2:04 pm

Hello

I'm using MacBook Pro with OS X 10.6.3. I also faced the same issue but managed to solve the problem. My earlier problem was that the system would start loading and then crash at "initializing subsystems".

The solution: to turn off my Apple Mighty mouse, which is running using Bluetooth (wireless).

I get the solution from the following website (reply #8): http://sourceforge.net/projects/macflightgear/forums/forum/431588/topic/3507200

Good luck!
singaearth
 
Posts: 17
Joined: Sun Oct 26, 2008 4:29 pm

Re: 2.0 Startup issue

Postby ummon » Sat May 21, 2011 1:36 am

I got this problem like a month ago. All of a sudden fgfs failed at startup (it was starting up earlier). On my flight back from college a few days ago, just to see if anything changed, I tried starting up Flightgear, and it worked! It was working for a few days and today it's failing again. Then I realized there was a bluetooth mighty mouse nearby which was paired to my computer! Problem solved! Thanks so much!
ummon
 
Posts: 88
Joined: Mon Sep 06, 2010 4:26 pm
Location: California
Version: 2
OS: Mac OS X


Return to Mac

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest